Het ontwikkelen van softwareapplicaties zonder programmeer code

Low Code Software Kosanuq

In dit tijdperk van automatisering en digitalisering zetten organisaties vol in op nieuwe software voor hun (digitale) dienstverlening en de bedrijfsvoering. Applicaties die bovendien goed moeten werken op smartphones en tablets.

Kiezen uit twee software kwaden

Er is normaliter keuze uit Standaardpakket of Maatwerk/OpenSource, dan wel een combinatie van beide. Er zijn echter, zo hebben vele organisaties ervaren, belangrijke nadelen aan verbonden. Zo zal het altijd de vraag zijn of een Standaardpakket de manier van werken van een onderneming voldoende kan faciliteren. Open Source heeft als nadeel dat de afhankelijkheid van programmeurs die de Open Source oplossing begrijpen voor altijd zal blijven bestaan. Dat is complex en gaat ten koste van flexibiliteit.

Er is nu een software alternatief: Low Code Software (‘LCS’)

Om uit te leggen wat LCS betekent maken wij een vergelijking tussen de besturingssystemen van Microsoft (MS-DOS) en Apple (MAC-OS) in de jaren 80 van de vorige eeuw.

  • MS-DOS: om met dit besturingssysteem te kunnen werken moest worden gewerkt met, en kennis worden verkregen van, cryptische DOS-commando’s, toe te passen in een weinig aantrekkelijk ogend zwart scherm met een ‘C:/ prompt’. Door de dominantie van Microsoft op de kantoormarkt toch een realiteit voor velen.
  • MAC OS: Apple begreep dat de meeste zakelijke gebruikers niet enthousiast werden van MS-DOS en creëerde een grafische tussenlaag (‘interface’) in de vorm van een digitaal bureaublad. Te bedienen met een muis. Een gebruiker hoefde geen onbegrijpelijke commando’s meer in te typen. Vandaar ook de zeer toepasselijke reclameboodschap ‘The computer for the rest of us’. Er is tegenwoordig geen computer of smartphone meer te bedenken waarin de grafische toepassingen van Apple niet zijn terug te vinden.

History repeats itself

Eenzelfde ‘grafische tussenlaag’ ontwikkeling is sinds kort beschikbaar voor de maatwerk ontwikkeling van applicaties en bedrijfsprocessen. Organisaties kunnen nu eigen maatwerk applicaties ontwikkelen zonder enige kennis van moderne programmeertalen. We maken wederom een vergelijking zoals hierboven:

  • Klassiek programmeren: de wensen/eisen van de ‘Business’ worden uitgelegd aan een programmeur. Hopelijk kan de programmeur deze wensen vertalen in de te ontwikkelen applicatie. De ontwikkelde code wordt zeker alleen door de programmeur ontwikkelt en begrepen. Met een ‘never ending’ afhankelijkheid tot gevolg.
  • Low Code software: de grafische tussenlaag wordt door niet-ICT’ers gebruikt om een applicatie of procesmodel in te ontwikkelen. Grafische symbolen (rechthoek, driehoek, cirkels etc) zijn de enige hulpmiddelen. De Low Code software controleert zelf de logica (‘syntax’) van het procesmodel. Na de controle wordt het procesmodel omgezet in code. De gebruiker ziet of merkt daar niets van, dit is een proces dat op de achtergrond speelt. Het gevolg is echter wel dat de applicaties/het procesmodel uitvoerbaar is geworden. Precies zoals de makers van het procesmodel dit hebben voorzien. De afhankelijkheid van programmeurs ‘never existed’.

Een nieuw perspectief

Low Code software biedt organisaties de mogelijkheid om vele malen sneller en eenvoudiger hun maatwerkapplicaties te ontwikkelen. Waar klassiek programmeren/testen maanden aan werk en een moeizame communicatie met de programmeurs met zich mee brengt geeft LCS toch het Apple gevoel….’Software for the rest of us’.

Klik op deze link voor meer informatie over AuraPortal.

 

Posted on

Cookies & Privacy

Kosanuq voldoet aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bij een bezoek aan deze website worden geen persoonsgegevens bewaard.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen