Digitaal transformeren. Een uitdaging voor het Bestuur of de afdeling IT?

Digitale Transformatie Kosanuq

In de zaterdageditie van het Financieel Dagblad biedt Annet Aris (docent digitale strategie aan Insead en commissaris bij diverse ondernemingen) iedere zaterdagochtend digitale ‘food for thought’ en vermakelijke corporate story’s.

De impact die de (aanstaande) digitale transformatie gaat hebben op organisaties en ondernemingen is een terugkerend thema. Ze staat vaak stil bij de vraag wat bestuurders van organisaties hiervan moeten meekrijgen. Is het werkelijk een aandachtspunt voor het bestuur of is het een onderwerp dat door het bestuur bewaakt moet worden maar wordt geconcipieerd en uitgevoerd door de CIO?

Bestuurders veroveren hun plekje in het bestuur op basis van uitmuntende skills en successen op het gebied van Marketing, Sales, Finance of M&A. De realiteit wordt geen geweld aan gedaan als wordt gesteld dat skills en successen op ICT-gebied daar meestal niet toe behoren, uitzonderingen en specifieke opleidingen daar gelaten.

Voor veel bestuurders is de digitale transformatie gevoelsmatig een agendapunt voor de IT-afdeling. Het hebben van een afdeling suggereert dat het bedenken en het uitvoeren van de digitale transformatie op deze afdeling geschiedt. Daarmee, zo blijkt, wordt de basis gelegd voor een mislukking. Uit een aantal interviews met ‘chief digital officers’ (in het FD) blijkt dat het bestuur morele en financiële ondersteuning moet bieden, wil de transformatie een kans van slagen krijgen.

Digitale transformatie is ‘a changing way of life’

Digitale transformatie raakt de hele organisatie en niet alleen de afdeling IT. Processen, data, medewerkers en de bedrijfscultuur worden erdoor geraakt. Voor deze vorm van transformeren is leiderschap nodig om de kans van slagen te optimaliseren. Leiderschap kan maar van een bron komen: het Bestuur of de Directie. Houdt dat in dat bestuurders een programmeercursus moeten gaan volgen? Misschien wel. Steve Jobs, door vele bestuurders geadoreerd vanwege zijn visie en daadkracht, stelde duidelijk dat ‘everyone must learn how to code’.

Voor bestuurders die de programmeercursus overslaan is het in ieder geval belangrijk een ‘sense of urgency’ te hebben. Gaat de digitale transformatie, of zelfs disruptie, de onderneming raken of niet? Zo ja, hoe bereidt het Bestuur de onderneming daarop voor? Wat wordt de bijpassende, overtuigende, digitale strategie? Wat voor investeringen gaan daarmee gepaard? Dat zijn dusdanig impactvolle beslissingen dat het onwaarschijnlijk lijkt dat een afdeling of businessunit deze zou kunnen voorstellen. Laat staan geaccepteerd krijgen.

Het relaas van Blokker

Het niet trekken van de juiste conclusie kan duur uitpakken. Het relaas van Blokker, dat recent bekend moest maken de plank volledig te hebben misgeslagen met hun digitale strategie, maakt duidelijk dat de digitale transformatie tijdig door Bestuur en Raad van Commissarissen moeten worden ‘geclaimd;

Blokker is niet verder gekomen dan too little, too late. De onderneming wordt grotendeels verkocht aan derden en alleen het vlaggenschip Blokker continueert. Er zullen nu binnen Blokker weinig werknemers te vinden zijn die zich afvragen of bestuurders het idee achter digitale transformatie wel omarmen en financieel supporten. Jammer dat het zo moest lopen.

Wilt u meer weten over digitale transformatie? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!

 

Posted on

Cookies & Privacy

Kosanuq voldoet aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bij een bezoek aan deze website worden geen persoonsgegevens bewaard.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen